Crohns sykdom

Siden jeg har valgt å kalle bloggen min for ; Da Edvin fikk crohns, ønsker jeg  å skrive litt om crohns sykdom og hvordan matvarer påvirker meg.

Crohns er en kronisk tarmbetennelse. Hvilke plager man har varierer fra person til person. Det samme gjør det i forhold til kosthold. Det er ingen sikker fakta på at enkelte matvarer gir mer plager enn andre, alt er individuelt. I mitt tilfelle tror jeg at løk, hvitløk, sopp, sukker, sterk mat, melkeprodukter, hvetemel, kaffe og kaker er produkter jeg reagerer på. Jeg får milde smerter på venstre side nederst i magen og magen blir som en diger ballong. Det er mer irriterende enn smertefullt. Likevel bruker jeg disse produktene når jeg lager mat. Enkelte dager kan jeg spise alt det nevnte over og magen er helt fin. Neste gang jeg spiser alt over, blir magen helt håpløs. Dette synes jeg er frustrende.  Jeg har skrevet ned og eliminert matvarer over en lengre periode uten å finne gode svar. Jeg har konkludert med at jeg tror jeg kan spise alle matvarer, men da i små små mengder.

Jeg er under utredning nå og vil begynne på medisiner løpet av høsten. Jeg skal da også melde meg inn i en ernærings gruppe på St.Olavs Hospital slik at jeg får mer detaljert og god oppfølging på matvarer. Uansett har jeg bestemt med at gleden med å lage mat skal ikke stoppe meg på grunn av crohns sykdom.

Vil dere lese mer om Crohns anbefaler jeg linken :

https://nhi.no/sykdommer/magetarm/inflammatorisk-tarmsykdom/crohns-sykdom/