Ytrefilet av hjort med ovnsbakte poteter,blomkålmos,rødløk og eplekompott

IMG_0158

Denne oppskriften er til 4 personer:

Ytrefilet
Ca 700 gram ytrefilet hjort
Rapsolje
1 ss smør
2 fedd hvitløk med skall
2-3 kvister rosmarin/timian
Maldonalt og pepper

Blomkålmos
1 stor blomkål
4-5 dl h melk
Salt og Pepper
Revet muskat ( kan sløyves)
Smør

Eplerødløkskompott
2 stk rødløk i terninger
2 stk epler med skall i terninger
1-2 ss smør
1/2 dl eplemost
1 ss sukker
Maldonsalt og pepper

Ovnsbakte poteter
7-8 amandinepoteter, delt i 4 like store båter
God olivenolje
Maldonsalt og pepper
Tørket timian eller rosmarin

Garnityr

Friske urter

fullsizeoutput_291

Slik gjør du 🙂

Poteter

Sett steikeovnen din på maks grader, over-undervarme. Hensikten er at potetene skal få en sprø skorpe. Bruk en god olivenolje over potetene, krydre med salt og pepper samt tørket timian som jeg brukte. Når du setter inn potetene i steikeovnen slå ned temperaturen til 225 grader. Steikes i ca 20-30 minutter. Bruk en gaffel til å sjekke når poteten er ferdig. Når poteten sklir av gaffelen er den ferdig. Potene holdes varme til de skal serveres.

Ytrefilet

Det er viktig at kjøttet tas ut av kjøleskapet minimum 1 time før det skal brukes. Tørkes av med kjøkkenpapir og skjær bort hinner. Krydre med salt og pepper. Steikes på høy varme i steikepannen med rapsolje, alle sider. Slå ned temperaturen til medium, tilsett 2 fedd hvitløk med skallet på, 2 kvister rosmarin og smør. Øs over smøret de neste 2-3 minuttene. Legg kjøttet over i en ildfast form og steik på 150 grader til kjernetemperatur er 62 grader, da er kjøttet lett rosa. La det hvile i minst 15 minutter før du skjærer den i skiver. Kjøttet vil da stige til ca 65 grader som er lett rosa.

Blomkålmos

Del blomkålen i biter. Kokes møre i h melk og litt salt.  Sil av melken, men la det være igjen litt melk da det gir en fin konsistens. Tilsett smør og mos med en manuell potetstappe. Smak til med salt og pepper, evt revet muskat.

Rødløk og eplekompott

Fres løken i smøret et par minutter og tilsett eplebitene. La det surre videre et par minutter. Tilsett deretter sukkeret og eplemost.. La det stå å putre på svak varme til eplene er passe møre , ca 5 minutter.  Smak til med salt og pepper.

Ønsker du en saus til denne, koker du ut steikepannen med litt godt smør. Dette vil gi en god sjy som passer godt til kjøttet.

IMG_1241

Lykke til 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s