Kjøttbuljong

IMG_1719

Koking av kraft er enkelt og lager selv stort sett selv. Har du oksehaler eller bein fra hjort, okse etc liggende kan du lage en herlig kraft. Denne kan brukes i sauser, lapsskaus/ kjøttsuppe for eksempel. Når den er ferdig er det beste å fryse den ned i isposer. Når du skal lage en god saus for eksempel tar du opp noen isterninger og tilsetter sausen.

Hvor mye kraft dette blir avhenger og hvor konsentrert du vil at kraften skal bli. Jeg brukte en 10 liter kasserolle og fylte kasserollen med bein, diverse grønnsaker. Jeg fylte opp vann til det dekket ingrediensene og koket det i ca 5 timer. Da satt jeg igjen med ca 7 dl kraft. Ønsker du en litt mørkere kraft anbefaler jeg å brune kjøttet raskt i stekepannen.IMG_1723Kjøttkraft
Bein, knoker, avskjær fra okse, hjort etc
1 stor gul løk grovhakket
En stor purreløk grovhakket
1 sellerirot grovhakket
3-4 store gulrøtter grovhakket
4-5 laubærblad
En neve hele pepperkorn
En stor bunt  persille
En bunt timan
2 dl rødvin dersom du har stående
Vann
Salt

Etter kjøttet har fått et oppkok er det viktig at du fjerner skum som legger seg på overflaten. Dette må gjøres 2-3 ganger i begynnelsen. Etter 5 timer silet jeg kraften. Husk det er mye god smak igjen i grønnsakene så anbefaler å bruke en tresleiv til å skvise ut det siste av smakene av grønnsakene når de ligger i silen. Når kraften er avkjølt fordeler du den i isposer før du fryser ned.

Lykke til 🙂

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s