Hjortesteik med selleri-potetpuré, rødbeter, rosenkål med sprøstekt bacon og soppsaus

I dag hadde jeg mine foreldre, svigers og farmor til samboern min på middag. Jeg kjøpte tidligere i år en halv hjort, så dette var en fin anledning til å prøve ut hjortesteika. Passer veldig godt til søndagsmiddagen.

Denne oppskriften er til 8 personer.

IMG_1859

Hjortesteik ca 1.6 kg
3 fedd hvitløk med skall
3 stk gulrot, grovt kuttet
1 løk, grovt kuttet ( du kan bruke gul eller rød)
2 epler, grov kuttet med skall
Par kvister med rosemarin
Rapsolje
Smør til bruning og en god klatt oppå steika.
Salt og pepper
Ca 10 stk einebær, knust. Jeg brukte morter

Rødbeter
5 store rødbeter , rensket og deles i like store biter
Maldonsalt
God olivenolje

Selleri-potetpuré
Ca 700 gram sellerirot rensket og skjært i biter
Ca 500 gram mandelpotet rensket
2 fedd hvitløk finhakket
250 gram smør
1-2 dl H melk ( her avgjør du om du vil ha stappe eller puré )
Maldonsalt og pepper

Soppsaus
4-5 aromasopp finhakket
1 sjalottløk finhakket
Smør
6 dl matfløte
1 ts mushroom saus( denne gjør sausen tjukkere og gir litt farge, kjøpes på asia butikk)
Noen dråper sukkerkulør om du ønsker en mørkere saus
En neve finhakket persille
Maldonsalt og pepper

Rosenkål med sprøstekt bacon
Ca 300 gram bacon
En pakke rosenkål
Maldonsalt
Olivenolje

Tilbehør og garnityr
Tyttebær
Persille

Slik gjør du 🙂

Det er viktig at steiken ligger på kjøkkenbenken minimum 1 time før den skal steikes slik at den blir romtemperert. Forvarm ovnen til 200 grader, over-undervarme. Steiken min var surret i bomhullshyssing når jeg kjøpte den, vis ikke så anbefaler jeg å gjøre dette da kjøttet holder bedre på kjøttsaften. Krydre hjortesteiken med salt, pepper og einebær. Fres den raskt i stekepannen på alle sider sammen rapsolje og smør. Dette øses jevnlig over steiken mens du freser den i panna. Legg hvitløk, løk, gulrot, eple og rosmarin i en ildfast form. Legg hjortesteken oppå grønnsakene. Sett et steiketermometer i den tykkeste delen av steika og legg en god glatt meierismør over kjøttet. Kjøttet er lett rosa på 62 grader, det stiger til 65 grader når de hviler i 15-20 minutter. Hvile av kjøttet er viktig da kjøttsaften for satt seg ordentlig. Steiketiden vil nok variere litt fra ovn til ovn, men en steik på 1.6 kg brukte jeg ca 1.30 minutter på 200 grader. Har du god tid kan den langtidssteikes i 4-5 timer på 130 grader.

Mens hjortesteiken står i ovn begynner du med tilbehøret.

Vask, skrell og rensk rødbetene. Kutt dem i ca like store biter slik at de vil bli ferdig samtidig. Kok opp vann og salt før du legger i rødbetene. La de koke på medium varme, bruk en gaffel for å undersøke om de er ferdig. Jeg liker tyggemotstand i grønnsakene mine. Hell av kokevannet og hold rødbetene varme i kasserollen under lokk. Før servering dryss over maldonsalt og en god olivenolje.

Rensk og skrell selleriroten,  kok den mør i lettsaltet vann.  Gjør det samme med mandelpoteten. Sil av vannet på selleriroten og potetene. Finhakk 2 fedd hvitløk, tilsett smør, salt og pepper. Jeg tilsatte h melk før jeg kjørte den i stavmikseren da jeg ønsket en puré fremover stappe. Den må også holdes varm i kasserolle mens du venter på steika.

Fres sjalottløken den til den blir gyllen i en kasserolle sammen smør. Tilsett finhakket aromasopp og fres i noen minutter. Tilsett fløten og la dette småkoke, gjerne i 45 minutter. Smak til med salt og pepper. Jeg synes denne sausen tåler mye salt.  Jeg brukte litt mushroom saus som jeg har kjøpt på asia butikk, ca 1 ts. Den gir tykkelse til sausen og litt farge. Ønsker du mørkere saus tilsett noen dråper sukkerkulør, prøv deg frem. Tilslutt hadde jeg i finhakket persille.

Mens steiken hvilen seg på kjøkkenbenken, sprøsteker du bacon. Kok opp vann og salt, tilsett rosenkålen og la det koke i ca 7-8 minutter. Sil av og smak til med maldonsalt og god olivenolje. Strø bacon over. IMG_1872

Lykke til 🙂

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s